Viking RiverCruises

Viking River Cruises on Maailman johtavia jokiristeilyvarustamoja ja heillä on laajin verkosto maailman joilla: Euroopan jokien lisäksi myös mm. Mekongin, Yangtsen, Volgan, Niilin sekä Myanmarin jokiristeilyt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIKING RIVER CRUISE TIETOJA PÄIVITETÄÄN

Joet/reitit

 • Euroopan reitit

  tietoja päivitetään

 • Venäjä

  tietoja päivitetään

 • Yangze

  Yangze risteilyn retkiohjelma

  XIANIN KEISARILLISET VARTIAT 

  Terra Cotta Sotilaat 

  Terrakotta-armeja on 20. vuosisadan merkittävin arkeologinen löytö.Sotilaat ilmentävät keisarillisen armejan voimaa ja Xianin muinaisen sivilisaation ainutlaatuisen käsityötaidon korkeaa tasoa. 

  Taustaa. Kaivoa kaivavat maanviljelijät löysivät ruukunsiruja vuonna 1974 Shaanxin maakunnassa. Paikalle kutsutut arkeologit ajoittivat sirpaleet Qin Dynastian vuosille 211 – 206 eaa. Terrakotta-armeja kuuluu osana keisari Qinin hautaan suojellen häntä henkivartiostona kuoleman jälkeisessä maailmassa. Kaivuualue katettiin 1976 ja osa siitä avattiin yleisölle nähtäväksi 1979. Nykyisen museoalueen pinta-ala on 16 000 neliömetriä. 

  Sotilashistoria. Alueelta löydetyt pronssista valetut aseet osoittavat tuon aikaisen metallurgisen tietotaidon korkeaa tasoa. Muinaiset kiinalaiset käsikirjoitukset selittävät yksityiskohtaisesti aseitten valutekniikkaa ja terrakotta-armejan esineistö vastaa täysin kirjallisia kuvauksia. Tuolloisen valutekniikan suomia mahdollisuuksia hyödynnettiin monipuolisesti sotavarustelussa. Sotilaat on aseteltu hautaan muodostelmissa, jotka myöskin antavat lisävalaistusta sodankäynnin taktiikoista ja strategioista. Näitäkin muinaiset sotatieteilijät ovat kuvanneet seikkaperäisesti teksteissään, näistä esimerkkinä mm  Sun Tzun ”Sodankäymisen taito”. 

  Terra Cotta Sotilaat. Sotilashahmot ovat uskomattoman realistisia. Niiden koko on suureksi osaksi 5 jalkaa 11 tuumaa. Alavartalo on umpivalettu, yläruumis on ontto. Patsaan valmistus aloitettiin alhaalta. Jalkojen alle valettiin laatta patsaan tukemiseksi pystyasentoon. Alunperin patsaat oli maalattu kirkkain värein, jotka kuitenkin vuosisatojen kuluessa ovat haalistuneet miltei olemattomiin. Suuri osa keisarillisesta armejasta on entisöity entiseen loistoonsa.

  SOPUSOINNUN PUUTARHAT 

  Keisarillinen Kesäpalatsi 

  Kiinalaiset nimittävät 800 vuotta vanhaa kesäpalatsia nimellä ”Yiheyuan”. Sana tarkoittaa hoidettua harmoniaa. Se parhaiten säilynyt ja laajin keisarillista puutarhoista. 

  Taustaa. Kesäpalatsin rakennustyöt aloitettinJin Dynastian aikana. Taolainen filosofia korostaa harmonian tärkeyttä ihmisen ja luonnon välillä ja tästä kesäpalatsi on oivallinen esimerkki. Puutarhan pinta-ala on 294 hehtaaria jakaantuen kolmeen

  osaan: hallinnollinen alue, hallitsijan palatsi sekä maisemapuisto. Aluelle on rakennettu kumpumaisemia ja tekojärvi, joka kattaa suurimman osan puistoalueesta. Vuonna 1750, Quin-dynastia rakensi  rinnalle lisää puutarhaa  ja nimesi  sen Longevity Hilliksi, jolla nimellä se  tunnetaan tänäkin päivänä. Monet alueen rakennuksista tuhoutuivat  ranskalais-englantilaisten joukkojen hyökkäyksessä 1860. Sittemmin rakennuksia on entisöity uudisrakentamisen ohessa. Viimeisen keisarin luovuttua vallasta alue luovutettiin yleisön käyttöön vuonna 1924. 

  Keisarillista elämää. Keisarillisen hallintorakennuksen edustalle on sijoitettu taidokkaita pronssipatsaita korostamaan rakennuksen arvokkuutta. Keisarinna Dowager Cixin henkilökohtaista esineistöä on nähtävänä näyttelytiloissa teatterirakennuksen läheisyydessä. Puiston aluelle sijaitsee myös Suzhoun kauppakatu. Alkuperäistä mallia käyttäen katu rakennettiin luomaan keisarilliselle perheelle mielikuvia siitä, miltä näyttää kansan arkielämä maaseudulla. Katu on kauniisti entisöity perinteisten tyylien mukaiseksi. Satunnainen matkailija voi täällä palata ajatuksissaan satojen vuosien takaiseen aikaan. 

  PEKINGIN VANHAT KORTTELIT 

  Hutongit 

  Pekingiä halkoo vanhojen kujien muodostama ruudukko, joka on kaupunkimaisesti asutettu jo 1300-luvulta lähtien. 

  Taustaa. Vanhat kaupunkikujat eli hutongit edustavat keisarillista kaupunkisuunnittelua. Zhou Dynastia osoitti keisarillista valtaansa järjestämällä kaupunkiasutusta asukkaiden sosiaalisen statuksen mukaisesti. Kielletyn Kaupungin itä- ja länsipuolelle sijoitettiin yläluokan ja tärkeiden virkamiesten asumukset. Kauempana etälässä ja pohjoisessa asutettiin kauppiaita ja tavallista kansaa rakenteeltaan yksinkertasempiin taloihin. Hutongien määrä oli suurimmillaan 1950-luvulla, jolloin vallan vaihtuminen oli jo paljon muuttanut entistä entistä sosiaalista järjestelmää. 

  Hutongien elämää. Hutongeja reunustavat rakennukset ovat neliön muotoisia, neljän rakennuksen muodostaessa yhteisen sisäpihan. Asuntojen koko vaihteli asukkaiden sosiaalisen statuksen mukaan. Seinäkiverrukset ja rakennuksen väritys ovat ilmaus asukkaanyläluokkaisuudesta. 1900-luvun alkupuolella hutongien asumisolot huononivat. Yhdelle perheelle kuuluneessa asunnossa eli tuolloin useita perheitä, entinen sosiaalinen järjestelmä romuttui. Kansantasavallan perustamisen jälkeen  olot ovat parantuneet ja aleelle on syntynyt lukuisia uudisrakennuksia. Nykyisen Pekingin asukkaista kuitenkin noin puolet asuu hutongien alueella. 

  Rikshat. Sata vuotta sitten nämä olivat Kaupungin täikein kulkuväline. Alkuperäisessä mallissa kaksipyöräisiä rattaita vedettiin ihmisvoimin. Ne olivat kyllin kapeita liikkuakseen hotongeilla, joden leveys on suurimmillaan 9 metriä. Kolmipyöräiset nykyrikshat kulkevat edelleenkin Pekingin hutongeilla. 

  600 VUOTTA KEISARILLISTAMAHTIA. 

  Kielletty kaupunki 

  Tavalliselta kansalta oli pääsy kielletty yli  600 vuoden ajan Keisarilliseen Kaupunkiin, joka heijastaa hyvin kiinan keisarien valtaa. 

  Tilastoja. Salaperäisen kaupungin rakennustyöt aloitettiin Ming Dynastian aikana. Alueella on yli 800 suurta rakennusta ja Suurelle Aikolle mahtuu yli 100000 ihmistä. Rakennusten huoneiden lukumäärä on miltei täsmälleen 9999 kpl. Kiinalaisille luku 10000 ilmaisee jumalallista täydellisyyttä, joka edellyttää kunnioitusta jopa keisareilta. Vallihauta Kielletyn Kaupungin ympärillä on riittävän syvä ja leveä jopa valtamerialusten liikkumiseen. 

  Palatseja, Paviljonkeja ja Hovipihoja. Keisarin Palatsi on nykyään museo, jossa säilytetään suurten dynastioiden aarteita. Keisarin kokoussalit ja vastaanottoaulat, vaikuttavat tornit ja upeat palatsit,hienostunet temppelit ja kaunis puutarha – kaikki nämä ovat koristellut kullalla, jadella ja norsunluulla. Irtaimisto ja esineistö on kerrassaan uskomaton. Erillinen osasto on lahjaesineillä, joita ulkomaalaiset toivat tullessaan anoakseen keisarillista suopeutta kauppaehdoille. 

  Viimeinen Keisari. Bernando Bertoluccin Oscar-voittaja Viimeonen Keisari kuvattiin viranomaisten suosiollisella myötävaikutuksella Kielletyssä Kaupungissa. Elokuva kertoo yhdeksän vuotiaasta Qing Dynastian keisrista Henry Pu Yistä, jonka kapinalliset suistivat valtaistuimelta 1911. Kapina päätti monituhat vuotiset perinteet. Lapsikeisari eli täydellisti eristettynä Kelletyssä Kaupungissa muusta maailmasta, kunnes hän lähti maan pakoon 1924. Hänestä tehtiin nukkehallitsija 1931 japanilaisten miehittäessä Kiinan. Toisen Maailmansodan jälkeen hän oli kiinalaisella keskitysleirillä uudelleen koulutetettavana. Viimeinen Keisari kuoli 61-vuotiaana ja vuonna 1995 hänen leskensä sallittiin laskea viimeinen keisarillinen tuhkauurna Quing Dynastia hautakammioon.  

  KEISARIKUNTA MUURIN SISÄLLÄ. 

  Kiinan Muuri

  Vastoin ylistä luuloa, kuussa ei muuri näy ihmissilmin kiikarilla katsomatta. Tosiasiassa suuri osa tiedoistamme muurista perustuvat luuloihin ja uskomuksiin. Tästä huolimatta se on suurin kaikkien aikojen ihmisen tekemistä rakennustöistä. 

  Badaling Kukkulat. Kukkulat sijaitsevat Pekingin lähistöllä ja niillä sijaitsevat parhaiten säilyneet osat Suuresta Kiinan Muurista. Näillä kukkuloilla kiemurteleva muuri on tällä osuudella 2500 mailia pitkä. Täällä muuri on parhaimmillaan 50 m korkea. 

  Taustaa. Pelkkä muurin koko symboloi kiinan historian suurta kaarta sekä maan nykypäiviin jatkunutta erityneisyyttä muusta maailmasta. Rakennustyöt aloitettiin yli kaksituhatta vuotta sitten Qin Dynastian aikana. Dynastian hallintotapa oli julma ja käytetyt pakkokeinot synnyttivät kapinoita, jotka myös suistivat dynastian vallasta. Ming Dynastia (1336-1644) panosti paljon muurin rakennustöihin. Tänä aikana torjuttiin mongolien pyrkimykset maan valloittamiseksi ja muurin rakennustyöt saatiin valmiiksi. 

  Tosiseikkoja. Muurin rakentamisen käytettiin tiiliä, laastia sekä maavalleja. Muurin rakennuslinja on kaarteleva, sillä kiinalaisen mytologian mukaan paholaiset ja pahat henget kulkevat suoria linjoja pitkin. Muurin läntisin, enimmäkseen raunioina oleva osa sijaitsee Gobin erämaassa. Keskiosa halkoo Ordosin mutaisia aroja ylittäen pariin kertaan mahtavan Keltaisen Joen. Idässä muuri kulkee ylös ja alas vuorten harjanteilla päättyen Keltaiseen Mereen. Tiedemiehet arvioivat muurin kokomaispituuden olleen aikoinaan  6200 mailia. Nykyään muurin rakenteita on jäljellä 3750 mailia. Marssitie, joka kulkee paikoitellen muurin harjalla on 20 jalkaa leveä, mikä mahdolisti sotilasosastojen liikkumisen rivimuodotemassa. Vartiotorneihin voitiin majoittaa satoja sotilaita. Tornit sijatsivat kahden nuolenkantaman päässä toisistaan, jolloin varustus oli kokonaan puolustajien hallinnassa. 

 

PYYDÄ TARJOUS TÄSTÄ: